tisdag 19 februari 2013

Kaffebotten med choklad och skogens bär

Ett påhittat recept som smakar !

3 Port
UGN:225 grader

UGNSTID: 10- 15 minuter

Du Behöver:
kaffebotten
- 1 ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 4 msk kakao
- 4 msk vetemjöl
- 3 msk strösocker
- 50 g margarin (smält)
- 4 msk kallt kaffe

Choklad- mousse
- 2 dl vispgrädde
- 1 st äggula
- 200 g choklad, vit eller mjölkchoklad

Hallon- mousse
- 2 dl vispgrädde
- hallon (frysta)
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk flytande honung
- 2 st äggulor
- röd karamellfärg

Garnering
- Smält mjölkchoklad
- björnbär

Gör Så Här:
  • Börja med kaffebottnen,smält smör i en kastrull.
  • Ta fram en större bunke, blanda allt tillsammans och rör om, smaka av med kaffe i slutet ha i mer om du tycker de inte smakar. Men i med lite mer mjöl och socker i så fall.
  • Smöra en form som är helt platt i bottnen.I med smeten och tänk att att den ska bli ca 1,5 cm hög.
  • Vispa vispgrädde och ett ägg till det blir hårt.
  • Gör ett vattenbad med choklad. Vispa sedan ner chokladen ner i grädden. Ställ in moussen i kylen.
  • Vispa en till mouss. Börja med grädden och äggen till det blir hårt. Låt stå
  • Ta fram en kastrull och häll i hallonen, låt de värmas upp och tinas. Använd en sked och tryck sönder hallonen så det blir mycket saft som kommer ut.
  • Sila bort kärnorna, kvar har du fin saft från hallonen. Blanda du ner saften i grädden, tillsätt också vaniljsocker och honung , vispa om igen så det blir hårt, in i kylen.
Här har jag kokat upp hallonen,
och silar bort kärnorna
  • Kolla till kaffebottnen, ta ur den ur ugnen även om den inte är helt färdig, den efterbakas ute i rumstemperatur också.
  • Ta ur bottnen ur formen, skär till den så den blir helt rak på överkanten.
  • Ta fram en fin form som du vill att din bakelse ska ha.
  • Sedan trycker du till och får just den formen. Jag använd mig  utav en rund pepparkaksform.
  • Nu när bottnarna är runda, tar du fram choklad- moussen. Använd dig utav pepparkaksformen igen. Men att du har den över bottnen. Och skeda ner lite mouss åt gången, dra bort formen försiktigt, in i kylen med dem. Och göra likadant på de andra.
  • När de kommer till hallon- moussen är det samma arbete där också med pepparkaksformen.
  • Smält lite choklad och sila över och garnera med lite björnbär och hallon.
Låt stå i kylen så de inte smälter eller går sönder. Servera helst 15 minuter efter den har stått i kylen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack så Mycket !