tisdag 23 oktober 2012

Köttfärslimpa med gräddsås

Serveras med kokt potatis och gröna ärtor och lingon

UGN: 175 grader
UGNSTID: 50- 60 minuter
GRÄDDAS MITT I UGN
4 PORT

Du Behöver:

- 2 dl mjölk
- 1,5 dl ströbröd
- 2 st vitlök
- 1,5 dl hela gröna oliver (utan kärnor)
- 400 g köttfärs (fläskfärs)
- 2 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 1 ägg
- 25 g margarin/ smör


Gräddsås 
- steksky från limpan
- 1,5 dl mjölk + 1,5 dl grädde
- 3 msk vetemjöl
- lite salt
- 3 msk kalvfond


Gör Så Här:

  • Ta fram en plastbunke, blanda i mjölk och ströbröd. Och låt svälla i ca 7 min.
  • Medan blandningen sväller tar du fram en stor bunke. Blanda i köttfärsen och rör o så konsistensen blir mjukare.
  • Blanda därefter i kryddor, ströbröd- blandningen och ägget.
  • Hacka och skala vitlöken fint, blanda därefter ner vitlöken och oliverna.
  • Ta fram en form (jag använde mig utav en stor glasform, därefter formar jag köttfärslimpan avlång).
  • Ta fram det hårda margarinet och klicka på på toppen över limpan precis innan den åker in i ugnen.
  • Skala och koka potatisen, känn med en liten sticka ner i potatisen, när potatisen glider av stickan är potatisen färdig.
  • Bland det sista kokar du upp ärtorna i ett vattenbad.

Gräddsås
  • Ta fram en kastrull, häv i skyn från köttfärslimpan.
  • Blanda mjölk och mjöl i en enskild skål tills mjöl klumparna har försvunnit.
  • Blanda ner mjölkblandningen "redningen", smaka av med kalvfonden och till sist salt.
  • Allra sist tillsätter du brunfärgsämne för att såsen ska bli brunare.






1 kommentar:

  1. Tack för en god middag,det var verkligen gott...från din mamma :)

    SvaraRadera

Tack så Mycket !